Καλοκαιρινές αλλεργίες & άλλα & 1 περίεργο χρήσιμο καλοκαιρινό tip

Τέλη Ιουλίου, οσονούπω διακοπές, deep summer συνεπώς. Αν νομίζετε ότι οι αλλεργίες μας πλήττουν μόνο την άνοιξη με το πρώτο αεράκι που θα φέρει τη γύρη στη μύτη γελιέστε. Θάλασσα, αλάτια, άμμος, ψάθες, ιδρώτας μπορούν άνετα να σας προκαλέσουν φαγούρα, σπυράκια, δερματίτιδες κι άλλα πολλά δυσάρεστα. Δεν είναι η πρώτη φορά  που πάσχω από κάτι ανάλογο, αλλά σίγουρα η φετινή χρονιά του έδωσε και κατάλαβε.

Δερματικές παθήσεις
Καταρχήν μια καυτή καλοκαιρινή μέρα που βγήκα με το σορτσάκι μου, έκατσα σε κάποια καρέκλα, ερεθίστηκε το δέρμα μου, με αποτέλεσμα όταν σηκωθώ να έχω περιγεγραμμένο στα ποδαράκια μου το αποτύπωμα της καρέκλας κόκκινο-κόκκινο γεμάτο με μικρά μικρά σπιθουράκια, τα οποία δεν ήταν μόνο απαίσια, αλλά κι η φαγούρα που μου προκάλεσαν δε με άφησε ένα βράδυ να κοιμηθώ και με έστειλε τρέχοντας στο νοσοκομείο. Αλλεργική δερματίτιδα. Τέλος αυτό, έβαλα τις αλοιφές μου και σε 10 μέρες εξαφανίστηκε.

Στη συνέχεια σπυράκια εμφανίστηκαν κατά τόπους στο πρόσωπό μου. Αρχικά δεν έδωσα σημασία θεωρώντας τα μέρος του γυναικείου βιολογικού κύκλου. Όσο όμως πληθαίνανε γινόντουσαν αποκρουστικά έως ενοχλητικά κι ανησύχησα. Πήγα στη δερματολόγο και η διάγνωση ήτανε αλλεργία στο αντηλιακό ή το make up που χρησιμοποιούσα τελευταία. Ελπίζω να εξαφανιστούν σύντομα, χωρίς σημάδια.

Παρόμοια δυσάρεστα μπορεί να σας προκαλέσει η αποτρίχωση, η άμμος, τα βρεγμένα μαγιώ που στεγνώνουν πάνω στο δέρμα μας. Φυσικά όλα αυτά αφορούν ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα... Δε σημαίνει πως όλοι υποφέρουν από ανάλογες παθήσεις!

Το συμπέρασμα είναι ότι αν το δέρμα σας είναι υπερευαίσθητο, όπως π.χ. το δικό μου, τότε το καλοκαίρι οι πιθανότητες ερεθισμών αυξάνονται κατακόρυφα. Αν δείτε ή νιώσετε οτιδήποτε περίεργο πάνω σας, καλύτερα να επισκεφτείτε άμεσα ένα γιατρό, ώστε να προλάβετε τα χειρότερα. Για το αντηλιακό, τα ευαίσθητα δέρματα πρέπει να αποφεύγουν τις πολύ λιπαρές συνθέσεις. Σύμφωνα με τη γιατρό μου - την οποία εμπιστεύομαι απόλυτα - αντηλιακά με SPF 50 ή 50+ είναι εξορισμού πιο λιπαρά, συνεπώς εγώ τουλάχιστον πρέπει να κινούμαι σε δείκτες ως SPF 30.

Επιπεφυκίτιδες
Πέρσι μάλλον το θαλασσινό νερό ή ενδεχομένως το μαξιλάρι του ξενοδοχείου που μέναμε μου δημιούργησαν μια έντονη αλλεργία στα μάτια που έκανε 2~3 μήνες να μου περάσει τελείως! Πολύ πόνος, φαγούρα και απίστευτη ενόχληση. Και σε αυτή την περίπτωση ο οφθαλμίατρος είναι αναγκαίος. Τεχνητά δάκρυα για καταπολέμηση της ξηροφθαλμίας και οφθαλμικά μαντηλάκια που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο μειώνουν και προλαμβάνουν την εμφάνιση τέτοιων παθήσεων. Τα έχω πάντα μαζί μου, φέτος με έχουν σώσει ως σήμερα και γι αυτό τα συνιστώ σε όλους. Επικίνδυνο πάντως για τα μάτια μπορεί να αποδειχθεί και το νερό ης πισίνας για κάποιους ανθρώπους.

Όοολα αυτά έρχονται μαζί μου στις διακοπές.... Άντε να δούμε πώς θα  τα χωρέσω όλα στη βαλίτσα πάλι... 

Έντομα
Οι περιπτώσεις πολλές. Αναφέρω επιγραμματικά κάποιες που γνωρίζω.
- Κουνούπια: αν βάλετε fenistil μόλις σας έχει τσιμπήσει ο κούνουπος (ή ορθότερα η κούνουπος γιατί τα θηλυκά που εγκυμονούν είναι αυτά που τσιμπάνε) σωθήκατε. Αν το σημάδι είναι τεράστιο και σας πονάει επισκεφτείτε το φαρμακείο να σας πουν αν ενδέχεται το τσίμπημα να ήτανε μολυσματικό.
- Μέλισσες, σφήκες: φαντάζομαι οι περισσότεροι γνωρίζουν τι να κάνουν. Πρέπει καταρχήν να αφαιρεθεί το κεντρί και να πάτε στο φαρμακείο, εκτός αν διαθέτετε όλα τα απαραίτητα. Το τσίμπημα της μέλισσας προσβάλλει με όξινο δηλητήριο κι εξουδετερώνεται με μια βάση όπως η αμμωνία. Το τσίμπημα της σφήκας είναι βασικό κι εξουδετερώνεται με οξύ όπως το ξύδι ή το λεμόνι. Πώς τις ξεχωρίζετε? Καταρχήν η σφήκα δεν πεθαίνει όπως η μέλισσα μετά το τσίμπημα. Επίσης η σφήκα είναι συνήθως μεγαλύτερη, με εντονότερα χρώματα.
-Τσιμπούρια: αν δείτε πάνω σας ένα μαύρο πράγμα που μοιάζει με ελιά, αλλά στο σημείο αυτό δεν είχατε ελιά, τότε έχει κολλήσει πάνω σας τσιμπούρι. Μην πανικοβάλλεστε και μην σπεύσετε να το αφαιρέσετε τραβώντας το. Το τσιμπούρι βάζει πρακτικά το κεφάλι του μέσα στο δέρμα, οπότε τραβώντας το απότομα, κινδυνεύετε να αφήσετε μολυσματικά υπολείμματα. Αν υπάρχει φαρμακείο / νοσοκομείο κοντά πηγαίνετε άμεσα. Σε κάθε άλλη περίπτωση ρίξτε στην περιοχή λάδι, ώστε να πνίξετε το τσιμπούρι και να βγει προς τα έξω, ώστε να μπορέσετε να το αφαιρέσετε σωστά. Τα μεγέθη των τσιμπουριών ποικίλλουν από μικρά σε μέγεθος κεφαλής πινέζας μέχρι πολύ μεγάλα, σα σκαθάρια.
-Σκορπιοί: Συνήθεις κάτοικοι στις ξέρες κάτω από πέτρες οι σκορπιοί δεν είναι πάντα μαύροι όπως πολλοί νομίζουν κι ότι όταν είναι τυλιγμένοι με την ουρά γύρω από το σώμα τους πιθανόν να μην τους καταλάβετε, συνεπώς προσοχή. Ο σκορπιός μπορεί να είναι ακόμα και μπεζ και να μοιάζει κάπως σα λάστιχο το καβούκι του (δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω). Ενδέχεται να μπει ανάμεσα στα κουφώματα και να μείνει κουλαριασμένος και ακίνητος (αν δείτε κάτι περίεργο ανοίγοντας το παράθυρο προσοχή πριν κινηθείτε). Σίγουρος τρόπος να τον σκοτώσετε, εκτός από χοντρά παπούτσια τύπου αρβύλας, είναι να του κόψετε την ουρά! Ξεπλύνετε καλά το χώρο της "μάχης" για τυχόν υπολείμματα δηλητήριου.

Και το περίεργο tip:
Τρώτε σε ένα ταβερνάκι και οι μύγες δε σας αφήνουν να απολαύσετε τα μεζεδάκια σας. Ζητήστε σε ένα αλουμινόχαρτο να σας βάλουν λίγο καφέ και με ένα σπίρτο να τον ανάψουν. Ο καφές σιγοκαίγεται και η μυρωδιά απωθεί τα έντομα! Απίστευτο? Το δοκιμάσαμε πρόσφατα και ισχύει!

Καλές διακοπές.

Category:

2 σχόλια:

myStickland είπε...

Καλημέρα..Ωραία η σημερινή ανάρτηση σου..
Αυτό με τον καφέ θα ήθελα να το δοκιμάσω γιατί είναι πολύ ενοχλητικές οι μύγες.
Καλή εβδομάδα<3

mariza είπε...

@myStickland
Σ' ευχαριστώ! Αυτό με τον καφέ με εντυπωσίασε κι εμένα. Εξαφανίστηκαν οι μύγες στη στιγμή!!

Δημοσίευση σχολίου

Thanks for reading

Ads 468x60px

Featured Posts

http://timefortrips.blogspot.com/. Από το Blogger.