Chamonix - A winter resort in the french Alpes

Let it snow, let it snow, let it snow... Χειμώνας, κρύο, χιόνι, winter sports!
Αν έπρεπε να επιλέξω εποχιακές πρωτεύουσες για την Ευρώπη, το στέμμα του χειμώνα θα έδινα χωρίς δεύτερη σκέψη στο Chamonix - Mont - Blanc ή απλά Chamonix, μιας και εδώ συναντάμε την υψηλότερη κορυφή των Άλπεων, το  Mont Blanc (Άσπρο Όρος ελληνιστί). 
Με υψόμετρο 4810.45m το Mont Blanc φτάνει στα μισά του Everest, της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, που βρίσκεται στα Ιμαλάια με υψόμετρο 8848.00m. Το Chamonix ανήκει στις γαλλικές Άλπεις πολύ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και την Ελβετία, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί. 

Οι γκρι γραμμές ορίζουν τα σύνορα των κρατών και οι πόλεις που έχω σημειώσει στα τετράγωνα είναι η Γενεύη στην Ελβετία και το Τορίνο στην Ιταλία, για να δείτε πόσο κοντά τους βρίσκεται το χειμερινό θέρετρο του Chamonix.

Chamonix λοιπόν... Για να έρθετε εδώ είναι πολύ πιθανό να περάσετε από το φημισμένο Mont Blanc Tunnel. Για όσους δε γνωρίζουν προειδοποιώ ότι θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να το διανύσετε, 11.6 ολόκληρα km είναι αυτά!! Φτάνοντας θα δείτε ένα πολύ γραφικό χωριουδάκι πλημμυρισμένο από ξύλινα σπιτάκια. Πολύ κρύο και μυρωδιά τζακιού. Κατευθυνθείτε προς το τελεφερίκ Aiguille du Midi που θα σας ανεβάσει ψηλάααααα στον ουρανό στα 3842m.
Αν περιμένετε να δείτε κάτι ξεχωριστό σας ενημερώνω ότι αυτό που θα συναντήσετε είναι μια λευκή αιθάλη. Όλα είναι τόσο μα τόσο άσπρα... σαν τον παράδεισο όπως τον παρουσιάζουν οι ταινίες. Να έχετε υπόψη ότι η διαφορά πίεσης σε αυτό το υψόμετρο μπορεί να σας προκαλέσει ζαλάδα και κούραση, οπότε αν είστε ευαίσθητοι, εξουθενωμένοι κτλ να το αποφύγετε. Ως εμπειρία πάντως αξίζει να το δοκιμάσετε μια φορά στη ζωή σας παρά το υψηλό κόστος. ("Ανέβηκα στο Mont Blanc, στα μισά του Everest... check" - σαν εμπειρία τίποτα παραπάνω δεν είναι κατά την άποψή μου)

 


Προτού φύγετε προτείνω να αγοράσετε χαριτωμένα αναμνηστικά "Mont Blanc" (και δεν εννοώ τα γνωστά stylo, lol) και να φάτε σε κάποιο από τα τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν ωραιότατα χορταστικά πιάτα (ό,τι πρέπει για το κρύο).

Για τους λάτρεις των winter sports, η ευρύτερη περιοχή εννοείται είναι παράδεισος. Αν σας αρέσει το ski ή το snowboard οργανώστε το ταξίδι σας: 
http://www.chamonix.com/welcome,0,en.html
Οι τιμές μη νομίζετε πάντως ότι είναι τραγικές. Ξενοδοχεία, φαγητό όπως στην Ελλάδα, η ποιότητα του χιονιού και οι πίστες είναι απίστευτες απ' όσα λένε όλοι μα όλοι όσοι τις έχουνε επισκεφθεί. Βέβαια, υπάρχει το κόστος των αεροπορικών, αλλά αν το έχετε πάρει απόφαση να ταξιδέψετε μακριά για το αγαπημένο σας sport, το Chamonix είναι μια πολύ καλή ιδέα. 

Category:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαινεται καταπληκτικο μερος...
Πολυ καλο το αρθρο σου!
Πολλα φιλια..

mariza είπε...

@Artemi
Πράγματι είναι πολύ όμορφα. Είχαμε βρεθεί εκεί στα πλαίσια μιας εκδρομής της σχολής μου στο 3ο έτος και έχει μείνει αξέχαστο.

Claire D. T είπε...

Prepei na einai uperoxa ekei.. Latreuw kai to xioni oti prepei diladi!! :)
Polu wraia dimosieusi !!

Filia
Claire

mariza είπε...

@Claire
Thanks Claire! Είναι πολύ όμορφα πάντα στις Άλπεις.

Δημοσίευση σχολίου

Thanks for reading

Ads 468x60px

Featured Posts

http://timefortrips.blogspot.com/. Από το Blogger.